Наши партнеры
 

Fællesfag

Projektuger, Bogrupper & Fællesaftener

I hverdagen er der indlagt fællestimer, hvor vi mødes i større og mindre grupper. Vi arbejder både på tværs af linjerne, men laver også ting sammen, der ikke er linjefagsrelateret. Herunder kan du altså læse om alt fra tværfaglige projektuger, bogrupper til fællesaftener.

Bogruppe_fællesfag
Hvad er en bogruppe?

På højskolen bliver du en del af forskellige fællesskaber, et af dem, er din ’bogruppe’. Eleverne bliver inddelt i forskellige bogrupper, som hver består af ca. 10 elever og en tilknyttet lærer, som de refererer til. Gennem hele opholdet vil bogruppen være sammen om at planlægge og løse praktiske opgaver, såsom rengøring på skolen. Bogrupperne har også ugevagter, hvor de står for køkkentjansen, som omfatter opvask og klargørelse/oprydning af maden i forbindelse med måltiderne, samt fællessamlingerne efter frokost. Desuden har de ansvaret for flere fællesaftener i løbet af opholdet, hvor de skal planlægge en form for aktivitet for alle elever. Udover det praktiske formål med bogruppen, er der også lagt op til hygge og debat.

 

Bogruppen er et trygt forum, der kan betragtes som en form for højskolefamilie, som er der for dig, når du har brug for det. Vi mødes en time om ugen i bogrupperne, oftest til morgenmad med pandekager eller andet hyggeligt spise og drikke.

Hvor tit er der fællesaften?

Én gang om ugen mødes hele højskolen til fællesaften. Det er som regel bogrupperne, som nævnt ovenfor, der planlægger aftenens indhold. En fællesaften kan bestå af debat, sangaften, open mike, karaoke, spilleaften, koncert, biograf- eller teatertur.

 

Hvornår er der fællesmøde?

Fællesmøderne finder sted hver fredag eftermiddag, hvor vi mødes på tværs af linjerne og byder på fordybelse i forskellige temaer, workshops eller foredrag med spændende gæster.  Eleverne opretter på hvert ophold et fællesmødeudvalg, som er med til at beslutte, hvilke interessante mennesker, der skal forbi Musik og Teaterhøjskolens fredagsforedrag.

Faellesfag_faellesaften
Faellesfag_midlertidigt
Eksempler på foredragsholdere, vi har haft på højskolen:
 • Dennis Meyhoff Brink – religionssatire
  (ekstern lektor på Institut for Kunst- og Kulturvidenskab på Københavns Universitet).
 • Signa Köstler – performance kunstner
  (medstifter af SIGNA – et kunstnerisk kollektiv).
 • Sten Kaalø – præst og forfatter, med digte som ‘Sandet på stranden’
 • Jonas Norgaard Mortensen – forfatter til blandt andet ’Det relationelle menneske’.
 • Svend Brinkmann – forfatter til bl.a. ’Stå fast’ og ’Det diagnosticerede liv’.
 • Kirsten Dehlholm – kunstnerisk leder af Hotel Pro Forma.
 • Iza Mortag Freund – tidligere elev
  (skuespiller og musiker i The Echo Vamper).

Fællesfag, som styrker sammenholdet

Hvad sker der i en projektuge?

Når vi har projektuger, arbejder vi i mindre grupper med et praktisk eller teoretisk emne. Den almindelige undervisning bliver også tilsidesat, når vi opsætter store eller mindre tværfaglige fællesprojekter i løbet af dit ophold. Det kan f.eks. være en stor teaterforestilling, hvor alle højskolens elever deltager.

 

Hvordan bliver Toftlund og lokalsamfundet inddraget i mit højskoleophold?

Og hvordan bliver jeg en aktiv deltager i byens liv?
Højskolen afholder også åbne foredragsaftener, hvor du vil blive udfordret med foredrag og debat, som oftest ledsages af sang, kaffe og kage. Her er byens beboere også inviteret indenfor på højskolen. Andre gange åbner vi dørene for fællesspisning med mere end 100 gæster, hvor højskolens elever nogle gange byder ind med musikalske indslag.

Byens kor, Midtlandskoret, bruger ugentligt højskolens lokaler til sang, og nogle gange deltager Musik og Teaterhøjskolens kor i fælleskoncerter med dem.

Faellesfag_projektuge

Foto: Per Pedersen

faellesfag-kor-toftlund
Traditioner på Højskolen

Selvom Toftlund er en lille by, byder den på mange traditioner, store som små. Det betyder også, at højskolen har taget nogle af de traditioner til sig. Vi deltager f.eks. i byens festdage, såsom ’Sommer i by’, et stort optog gennem hele Toftlund med alle byens børn og højskolens sambaorkester med dansere i front. Vi bidrager også med festlige indslag og happenings til butikkernes ’By Night’ temaaften, som tiltrækker masser af mennesker fra hele egnen.

Desuden er en nyere tradition at deltage i den lokale Tønder Festival. Her optræder højskolens elever med forskellige performances, og vi bidrager med gode oplevelser, musik og dans på festivalpladsen mellem koncerterne.

 

Hvad er MMT? Og hvad har jeg at gøre med det?

MMT er Midtlandets Musik- og Teaterforening. Som elev på højskolen bliver du automatisk medlem og har dermed mulighed for at se mange koncerter og forestillinger med anerkendte danske og udenlandske kunstnere i højskolens Musik- og Teaterhus.

Bestil Brochure

Book Rundvisning

Tilmelding

Kontakt

Musik & Teaterhøjskolen
X