Наши партнеры

Giv slip

Giv slip

De siger, at højskoletiden er noget af det bedste i dit liv. Jeg har altid selv syntes, det var overdrevent og måske en smule naivt. Så det var med en, mente jeg selv, sund skepsis, men et åbent sind at jeg tog til Musik og Teaterhøjskolen.

Jeg var glad for, at jeg var forberedt på at blive skuffet, men jeg var endnu mere glad for, at jeg på ingen måde var i nærheden af at blive det. Jeg havde god kemi med min værelseskammerart fra starten. Den generelle stemning var afslappet, åben og, mest af alt, kreativ. Teaterundervisningen var noget af det, jeg var mest spændt på og heller ikke her, blev jeg skuffet.

Jeg har spillet teater i mange år og kom med dramatik på højniveau fra gymnasiet og en stor bunke undergrundsforestillinger i rygsækken. Jeg kom også med et helt klart mål: at jeg, når jeg var færdig på højskolen, havde 2 monologer klar, som jeg skal søge ind på diverse musicalskoler med. Og det første jeg fik af vide i undervisningen var ”giv slip”.

Giv slip på din indre politibetjent. Giv slip på dine tanker, lad være at være klog. Giv slip på dine ambitioner. Giv slip på ønsket om at være god. Lav 5000 fejl.

Det er for mig en kæmpe udfordring. Jeg er et logisk menneske, jeg er et planlægningsmenneske – kort sagt, en kontrolfreak. At give slip synes nærmest umuligt, men jeg anede ikke hvor meget jeg havde brug for at lære det. Alting i teater kommer fra ingenting. Vi arbejder fra det ubevidste gennem bevidst teknik og jeg kunne skrive side op og side ned om teknik jeg har lært på bare 4-5 uger. Vi arbejder på en måde, jeg aldrig har arbejdet på før, men som jeg slet ikke forstår, at jeg ikke har arbejdet med før – for selvom jeg synes det er svært, så giver det mening for mig. Jeg kan se, hvordan denne teknik kan skabe noget, der er fedt på scenen. Men jeg er også meget bevidst om, at jeg ikke skal tænke på netop det, når jeg arbejder. For jeg skal stole på mig selv i processen, og lave 5000 fejl.

Selvom jeg har haft et sabbatår, sidder gymnasielivet stadig i mig, med dens nultolerance over for fejl. Jeg har måttet genlære selve det ’at lære’. Jeg har måttet lære, ikke at lære for en karakter, men rent faktisk for selve læringsprocessen. At lære at lave fejl er en uvurderlig lektie, og det har teater lært mig – eller jeg er i hvert fald godt på vej.

Dog vil jeg mene, den vigtigste lektie jeg har lært indtil nu er at give slip på mine ambitioner. Det virkede modstridende, for ambitioner var grunden til, jeg kom. Men hvis jeg er ambitiøs, så tør jeg ikke lave fejl – og hvis jeg ikke laver fejl, så er der ingen proces, og uden proces, ja, så har jeg heller ikke et produkt. Ambitioner kan dræbe selve målet med dine ambitioner – det er jeg uendelig taknemmelig for at have lært.

Det er ikke til at sige, om mit højskoleophold bliver den bedste tid i mit liv. Men den tanke var noget af det første jeg gav slip på. Jeg gav slip på alt andet end følelsen af, at jeg er utrolig glad og taknemmelig for at være lige her, lige nu.

Rebecca – teaterlinjen – efteråret 2018Musik & Teaterhøjskolen
X