Højskoleopholdet der gjorde den helt store forskel

Højskoleopholdet der gjorde den helt store forskel

Højskoleopholdet der gjorde den helt store forskel

Mathias Møller har været elev på højskolen i efteråret 2017. Holdet er næsten lige ved at være gamle elever og på falderebet til ’livet-efter-højskolen’ lagde journalist Cecilie Anne Spottog Petersen fra JydskeVestkysten vejen forbi højskolen for at interview Mathias Møller omkring hans højskoleophold.

Fra JyskeVestkysten:

”Det som måske ligger naturligt for nogen, var ikke lige til for Mathias Møller. Inden han for godt fire måneder siden startede sit ophold på Musik- og Teaterhøjskolen i Toftlund, havde han svært ved at omgås andre mennesker.

TOFTLUND: Det er snart fire måneder siden, at 22-årige Mathias Møller passerede døren til Musik- og Teaterhøjskolen i Toftlund. Det skulle de næste måneder være hans hjem. Men det var også et ophold, som han ikke selv troede at han kunne overkomme.

– Jeg vidste ikke, om jeg kunne klare en dag, da jeg kom her første gang, fortæller Mathias Møller.
Den unge mand ankom ikke som de fleste andre elever for at lære noget om musik eller skuespil. Han skulle, som han selv siger det, lære at omgås andre mennesker. Mathias Møller lider nemlig af angst, OCD og aspergers. Han har derfor svært ved ting, som ligger helt naturligt for de fleste.

– Jeg havde det svært ved at være sammen med andre mennesker. Jeg havde svært ved at læse folk, for eksempel når de brugte sarkasme.
Det var ikke det eneste, han havde problemer med. Det at skulle benytte samme toilet som de andre elever, var også en udfordring for Mathias Møller.

– Jeg er ikke så god til at håndtere bakterier, men jeg tænker ikke så meget på det mere, fortæller han.
Jeg havde det svært ved at være sammen med andre mennesker. Jeg havde svært ved at læse folk, for eksempel når de brugte sarkasme.
Mathias Møller, elev på Musik- og Teaterhøjskolen i Toftlund
Højskolelivet hjalp
Inden Mathias Møller begyndte på højskolen blev det meste af tiden tilbragt i lejligheden i Aarhus, hvor han stammer fra. Fordi han har haft svært ved at være sammen med andre mennesker, har det samtidig også været hårdt at møde op til timerne i skolen eller passe et arbejde.

– Jeg startede på McDonalds, men det var for stor en omvæltning at gå fra ingenting til at komme i arbejde, fortæller han.
Så jobbet bag disken i fastfoodrestauranten holdt ikke længe. Men efter noget tid på højskolen er hverdagen blevet lettere for Mathias Møller. I samarbejde med lærerne på skolen, de andre elever og ikke mindste en vilje til at overvinde sine udfordringer, er han ikke længere bange for at skulle være sammen med andre mennesker.

– Jeg har rykket mig ekstremt meget. Det siger både de andre elever og min familie, og jeg kan også selv mærke det. Det giver mig frihed og en sjovere hverdag uden at skulle tænke for meget. Jeg er meget mere afslappet og går ikke i panik over så mange ting mere, siger Mathias Møller.
Den unge mand mener selv, at det er den fælles interesse for musik og instrumenter, som han deler med de andre elever på skolen, der har været med til at hjælpe ham videre.

– Her er jeg en del af det samme miljø som de andre, og folk har været rigtig forstående overfor min situation.

Netop det med instrumenter er drømmen en dag at komme til at arbejde med.

– Jeg vil rigtig gerne arbejde med instrumenter. Jeg spiller selv guitar, men det er mere det med at lave dem, som jeg godt kunne tænke mig, fortæller han.”

Du kan læse hele artiklen på https://www.jv.dk/toender/Hoejskolelivet-hjalp-Mathias-Moeller/artikel/2570883

Foto: Cecilie Spottog Petersen

Tags:


Musik & Teaterhøjskolen
X