Musikproduktion

Lydproduktion
Elektronisk musik
Sangskrivning og komposition

MUSIKPRODUKTION

I den rytmiske musik ligger og lurer en del af dens natur – en evne, lyst og kilde til forandring; en boblende og sprudlende trang til at få melodier frem og ud.

Gennem de senere år er det blevet muligt – i langt højere grad end tidligere – at producere og skrive sang selv. Primært i kraft af at diverse programmer er blevet gjort tilgængelige for en stor gruppe mennesker. 

Skab din egen lyd! Vi komponerer og indspiller vores egne numre fra bunden, og producerer dem, så de får den helt rigtige lyd, og lader os inspirere til at skabe egne sange.

Du får indsigt i og overblik over den moderne producers tekniske og kreative muligheder. Som elev bliver du vejledt i elektronisk kunstnerisk skaben; både i studiet som på scenen.

Med internettets høje tempo og det evige pres for at blive hørt, vil du blive præsenteret for alternative metoder til at blive set og hørt.

Du lærer at lave beats og grooves, at sample og mixe; kort sagt alt hvad der skal til for at lave det fede track. Det eneste krav er, at du laver noget, du synes er fedt – noget som du mener noget med!

Musikproduktion åbner op for, at du får udviklet dit talent som producer, sangskriver, lydproducent, elektronisk musiker, beatmaker, komponist, remixer og laptopkunstner – både i arbejdet med din egen og andres musik.

MUSIKPRODUKTION

INDSPILNING

Når vi er klar, går vi i skolens studie og indspiller vores numre med sangerne og lydteknikerne. Du lærer om processen i studiet, og hvad det kræver at være studiemusiker. De sange, vi indspiller, bliver mikset af teknikerne, og måske endog remixet af EM’erne [elektronisk musik]. Også turnéen bliver optaget, så du kan få live koncerten med hjem!

MUSIKTEORI OG HØRELÆRE

Teorien skal være i orden. Derfor arbejder vi intensivt med både node- og hørelære, improvisation, arrangement, analyse m.m. Eleverne inddeles på tre hold fra begynder- til meget øvede.

synthesizer  

Uanset om du skal skrive sange eller lave beats, kommer du ikke uden om en synth… Det kan være i ren elektronisk form som keyboard eller i modular form. Vi arbejder med det grundlæggende sammen og nørder igennem hver for sig. Forhåbentligt mødes vi om det efterfølgende!

DAWs

Redigering skal der til – og du får indblik i hvilke programmer, der findes og dermed mulighed for at vælge det, du har lyst til at arbejde med. Skolen har Logic Pro og Ableton i studier og arbejdsstationer, men du er velkomme til at bruge dit eget.

Der vil være mulighed for at få undervisning i  Logic Pro og Ableton – og der vil blive lavet workshops i avancerede teknikker.

Når du kommer på skolen, vil du skulle vælge produktions-speciale. Læs  mere om specialerne nedenfor.

MUSIKPRODUKTION

Lydproduktion

Lyd spiller en kæmpe rolle for vores oplevelse af verden omkring os. Vi snakker sammen, spiller musik, sætter alarmen til at vække os om morgenen og holder ind til siden, når vi hører sirener i trafikken. Faktisk er høresansen den første af de fem sanser, vi udvikler, når vi ligger i vores mors mave, og når ørerne først er foldet ud, hører vi gennem et helt liv.
Lydproduktion er faget, hvor du sætter dig forrest i skabelsen af musik, og balancerer de helt store streger i musikkens følelsesliv. Samtidig skal du navigere i de uendelige tekniske muligheder, der er til at understøtte og udvide rammerne for musik. Du vil få kendskab til, hvordan en moderne musikproducent arbejder både i studie og live sammenhænge. Derigennem styrker du og inspirerer dit eget personlige musikalske udtryk. 

Vi skal arbejde og træne vores øre til at kunne arbejde professionelt med musikproduktion både i studiet og live. Hele vejen fra den indledende forberedelse til det endelige produkt. 

I studiet skal vi blandt andet gøre os bekendte med:  

 • Mikrofonteknik: styrker og svagheder ved mikrofoner og mikrofonteknikker i et studiemiljø.
 • Redigering af musisk materiale.
 • Mix og masterering
 • En musikproducents personlige aftryk
 • Kommunikation med musikere: hvordan skaber man de bedste rammer for at kreativiteten kan blomstre? 

I arbejdet med live lyd og koncertformatet skal vi opøve: 

 • Grundlæggende forståelse af PA systemer og anvendelse i forskellige miljøer.
 • Kommunikere og arbejde med musikere for at forstå den musikalske intention.
 • Mikrofonteknik: styrker og svagheder ved mikrofoner og mikrofonteknikker i et livemiljø.
 • Live mix, både monitor og PA lyd.
 • En live lydmands personlige aftryk.

Vi skal arbejde og træne vores øre til på en og samme tid at kunne differentiere og høre sammenhænge. Oftest arbejder vi med musik, som andre har skrevet eller skabt og vil være det formidlende organ i produktionen.  

Vi kommer til at bevæge os i musikken på flere niveauer; men altid med udgangspunkt i os selv.

Elektronisk Musik

I elektronisk musik arbejder vi med en lang række musikalske discipliner, der går op i en højere enhed. Alt fra lyddesign og komposition til mixning og live performance. Alle typer musik er velkomne uanset om det er blid sangskriving, tung techno eller trap, enmandspunkband eller noget helt syvende. Det vigtigste er, at du er nysgerrig og har mod på at gå i kødet på dine kreative ambitioner (meget af tiden nok på computer…).

Faget tager udgangspunkt i din egen vilje og lyst til at skabe, og vi vil hjælpe, guide og udvide dine musikalske horisonter på mange forskellige måder. 

Igennem semestret gennemgår vi forskellige temaer, der lærer dig tekniske færdigheder, men også inspirerer og udfordrer til at kunne komponere flere typer musik.

LÆS MERE OM ELEKTRONISK MUSIK

Sangskrivning og komposition

Går du rundt med hovedet fuld af melodier, og kan du ikke lade være med at eksperimentere med nye akkorder?

Så er sangskrivning og komposition måske noget for dig. Her får du hjælp til at udvikle din musik og dine tekster. Vi arbejder med akustisk sangskrivning og digital musikproduktion som sammenhængende proces.

Bliv en bedre sangskriver, tekstforfatter og komponist. Du lærer forskellige kompositoriske virkemidler og redskaber for din sangskrivning inden for en lang række genrer. Du får indsigt i forskellige tilgange til at skrive tekster.

Undervisningen er baseret på din lyst til at lave musik, og du får gennem hele forløbet inspiration og konkrete metoder til at forløse dine egne ideer.

Du skal også co-write og få masser af feedback fra både lærere og andre elever på linjen. Du vil opleve din egen kreative udvikling løftes og inspireres i et stærkt fællesskab med andre engagerede sangskrivere og producere. 

Sangskrivning og komposition vil være en blanding af oplæg om både sangskrivning og kreativ komposition, hvor vi gennem øvelser, co-writes, oplæg og fordybelse vil skabe ny musik, og vi vil have fokus på dig og dit kunstneriske virke.

LÆS MERE OM SANGSKRIVNING HER

Andre fag

Portfag

Dette er et fag, som forener de linjefag, der er beslægtede. Det drejer sig om:

 • MusikProduktionsfagene
 • Musikfagene
 • Scenkunstfagene.

De tre Portfag har i løbet af semestret timer sammen, hvor fokus er på det, de har til fælles, og hvor de kan øse sammen og skabe synergier.

Kundskabsfag

Kundskabsfaget er et fag, hvor du bliver dygtig til en færdighed. Det er et valgfag, som du vælger to gange pr. semester og har på tværs af linjerne.

I øjeblikket tilbyder vi nedenstående fag, men disse kan variere alt afhængig af, hvad lærerne udbyder og tiden kalder på.

 • Improvisation
 • Brugsklaver
 • Jonglering
 • Stemmetræning
 • Studieteknik
 • Nørkleri
 • Malerkunst

Åndsfag

Åndsfag er et valgfag, som du vælger to gange i løbet af semesteret. Det er fag, hvor du ikke finder svar, og hvor du sammen med de andre på holdet reflekterer, debatterer, samtaler og forundres over stor og små spørgsmål i livet.

I øjeblikket er det nedenstående fag, der tilbydes, men disse varierer alt afhængig af sæson og interesse.

 • Filosofisk salon
 • Verden hvorhen
 • Samtalestuen
 • Læseklubben
 • Bæredygtighed
 • Protestsange – Kunst og Politik

Fællesfag

Vi har fællessamlinger, højskoleaftner og meget andet fælles fagligt indhold bland andet:

 • Vi synger sammen i vores fælles store kor en gang om ugen.
 • Sang, Spil og Bevægelse (SSB) er et fag for alle, som samler os, og gennem alvorlig leg gør os bedre til at være sammen, og udvikler vores kropslige rytmesans samtidigt.

At leve og arbejde sammen

– Et Sammensurium

Det er Musik & Teaterhøjskolen!

Her forsøger vi at begribe verden gennem undren. Det gør vi ved at gribe om livet, fordi vi er grebet af at leve.

Samfund

Højskolen er et lille samfund. Her har vi fundet sammen for at skabe skole sammen. 

Samleve

På højskolen bor vi på værelsesgange, på værelser med plads til to, rundt om i alle det gamle mejeries krinkelkroge.

Samtale

Vi taler sammen – alle sammen. Vi er gjort af mennesker, der er interesserede i andre og ønsker at udvikles med andre.

Samarbejde

Højskole er skole og samvær i et. Vi arbejder sammen og støtter op om hinanden. Det kan være svært at skille undervisning og samvær ad – og det vil vi heller ikke hele tiden.

Samlesæt

På højskolen kan du sammensætte et skema med en buket af diverse fag, som støtter op om dine drømme, ligesom du vil blive udfordret på dem.

Samspil

Vi har både fag sammen og arbejder sammen på tværs af linjer. Når vi laver en forestilling kommer alles kompetencer i spil, og vi løfter det højere op. Elektroniske musikere laver klangflader til en teaterforestilling. Sangskrivere og musikere arbejder sammen om musik til en NyCirkus forestilling – osv osv.

Sammenhængskraft

På højskolen oplever vi et helt enestående fællesskab. Du får ganske enkelt en gruppe mennesker ind på livet, som du efter al sandsynlighed vil komme til at kende resten af dit liv. Nogle af disse vil måske også blive professionelle partnere i arbejdslivet. 

Samtidighed

Vi er sammen hele tiden. Vi er ikke adskilt af mobilers glasplader eller aftaler ude i byen. Vi kan gøre ting NU.

Samklang

Vi lever i samklang med hinanden – som mennesker og med naturen som helhed. Vi mener, vi alle skal være dygtige til at bære bæredygtigheden, og det gør vi ved at balancere forholdet mellem det ‘kulturlige’ og naturlige.

Vi er ikke blot forbundet til hinanden på skolen men tillige med lokalsamfundet, som er en by i det midtsønderjyske.  Vi nyder at have samstemthed med byen og det sønderjyske og mærke, at det netop er her højskolen hører til.

I lokalområdet får vi også langt det meste af vores råvarer, og køkkenet sørger for at maden er sund og mættende – uanset om du spiser kød eller er vegetar/veganer. 

Sammen

Vi er en blandet flok af ansatte på Musik & Teaterhøjskolen. Mennesker med mange forskellige historier, interesser, kundskaber og udtryk. Sammen med jer sætter vi dagligt vores aftryk på højskolen; med hvad vi kan og tror på.

Blandede billeder

Herunder et par billeder fra højskolen. Se meget mere på SoMe.