Наши партнеры
 

Om Højskolen

På vores højskole er der plads til alle

– og der er også plads til dig!

Vi lægger vægt på at skabe de bedste rammer for, at du kan udfolde, udfordre og udforske dig selv – både fagligt og personligt. På vores højskole kan du se frem til et fællesskab, som du aldrig vil glemme. Derfor hedder vores elevforening (sammenslutning af tidligere elever) også GlemmerDetAldrig.

om højskolen

Historie

Musik og Teaterhøjskolen (indtil 2003 Den Sønderjyske Højskole for musik og teater) er en dansk folkehøjskole i Toftlund, Sønderjylland, som har specialiseret sig i linjefagene musik, sang, lydteknik, elektronisk musik, teater, dans og nycirkus. Højskolens formål er blandt andet at styrke både de faglige, personlige og almene kvalifikationer hos eleverne.

 

Højskolen, som har til huse i et ombygget mejeri, åbnede i juli 1984 med officiel indvielse af Dronning Ingrid d. 24. november 1984. Initiativtagere til at etablere højskolen var Henrik Svane og Lars Bo Smith.

 

Højskolen har siden starten i 1984 profileret sig på et højt fagligt niveau indenfor rytmisk musik og teater. Siden er fem nye linjer kommet til, men alle fokuserer på arbejdet omkring scenen, nemlig lydteknik, sang, dans, elektronisk musik og nycirkus. Dette giver gode muligheder for tværfagligt samarbejde og store fælles projekter.

Kurserne

Du har mulighed for at vælge mellem to forskellige kurser på Musik og Teaterhøjskolen hvert semester. Du kan enten være med på et helt for- eller efterårssemester, eller begynde senere i forløbet på et 2. optag.

 

Semesterdatoer

Efterår 2019

4. august – 21. december (20 uger)

15. september – 21. december (14 uger)

Forår 2020

5. januar – 20. juni (24 uger)

16. februar – 20. juni (18 uger)

Efterår 2020

2. august – 19. december (20 uger)

13. september – 19. december (14 uger)

om højskolen

MUSIK OG TEATERHØJSKOLENS FACILITETER

Teaterhuset_Musik og Teaterhoejskolen
Musik og Teaterhuset – Læs mere

Musik og Teaterhuset fra 1990 er arkitekt Carsten Hoffs ubestridte svendestykke. Både ud- og indvendigt er huset bemærkelsesværdigt. Arkitekten nævner selv vidt forskellige inspirationer:  Irske landhuse, en trælasthandel i Thy, kystsikringen ved Taarbæk. Indenfor i husets foyer minder loftets udformning om en klinkbygget båd, mens de knækkede fliser i baren sender hilsner til den verdensberømte Park Guell i Barcelona.

Fra foyeren er der adgang til husets centrale rum, den 500m2 store teatersal til forestillinger og koncerter med plads til 400 tilskuere. Teaterhuset danner pt. daglig ramme for nycirkuselevernes arbejde og undervisning. Salen er et skævvinklet, multifunktionelt rum, hvor især væggenes udformning  udfordrer øjet: betonelementer, støbt så de fremstår som folderne i – ja, er det islandsk lava eller et close up af elefantens hud? Bag teatersalen ligger magasinet, et råt rum til opbevaring af lysanlæg, scenepodier, stole, borde og rekvisitter.

Magasinets trappe fører ned i kælderen, der rummer sminkerum, publikumsgarderobe, toiletter, systue og sidst, men ikke mindst, højskolens imponerende samling af rekvisitter, parykker og kostumer.

Sanglokalet
Sanglokalet – Læs mere

Sanglinjen holder til i deres eget lyse lokale med god plads til traditionel klasseundervisning og mulighed for at bevæge sig.

Der er sanganlæg og et flygel i lokalet.

Fabrikken_400X350_3-Billeder-ved-siden-af-hinanden
Fabrikken – Læs mere

Pt. har Teaterlinjen huse i ’Fabrikken’, som er en restaureret fabriksbygning længere nede af gaden fra højskolen. Her er der god plads til at boltre sig og øve uden forstyrrelser.

Lydteknik_studie
Undervisningslokaler – Læs mere

Ud over faglokalerne har vi flere klasselokaler til musikteori og valgfag. I alle klasselokaler befinder der sig et flygel eller klaver, så du kan øve og udfolde dig mange steder på skolen.

Mejerisalen
Mejerisalen – Læs mere

Nycirkuslinjen holder for tiden til i det lokale, som vi i daglig tale på højskolen kalder ’Mejerisalen’. Der er et godt lydanlæg med mulighed for tilslutning af alle medier.

Mejerisalen er et lyst og behageligt lokale med mange muligheder og spejle på væggen. Derfor bliver lokalet også, uden for undervisningstiden, brugt til diverse formål lige fra yoga til filmfremvisning. Og ikke mindst korundervisning og sang, da der i mejerisalen, i alle henseender, er højt til loftet, hvilket giver en helt fantastisk akustik, der kan sammenlignes med et kirkerum.

I Mejerisalen kan man også finde den utroligt flotte glasmosaik ”Nike” udført af billedhuggeren Lis Nogel i forbindelse med opstart af højskolen i 1984. En mosaik der skal opleves – gerne i solskin.

Musikhus
Musikhuset – Læs mere

Musikhuset er en separat bygning med 3 store, lyse spillerum, super akustik og fuldt udstyret med professionelt gear. Da alt er 100% lydisoleret, kan du spille dag og nat – og alle elever har fri adgang til huset! I Musikhuset har vi også vores professionelle studier.

Studierne er udstyret med professionelle mikrofoner, outboard gear, mixerpult, højttalere, iMac computere, og alt andet teknikerne har brug for.

Elevvaerelser
Elevværelserne – Læs mere

Højskolen har pt. plads til 70 elever.

Elevindkvarteringen på højskolen er opdelt i 5 hovedområder. Disse 5 indkvarteringsområder bliver i daglig tale benævnt: Barakken, Pavillonen, Mejerigangen, Caféværelserne samt Penthouse.

Vælger du et ophold her på skolen, indkvarteres du på et værelse her. Måske møder du din nye ven for livet netop på dét værelse?

Cafeen_faciliteter
Caféen – Læs mere

Caféen er elevernes opholdsstue og festlokale. Her er både en scene, som blandt andet bruges, når der afholdes Open Mic, lydudstyr og mulighed for at sætte projektor op, så man kan slænge sig i én af de mange sofaer og se film. Desuden er der en bar, som elevene selv bestyrer, og også højskolens fodboldbord har fundet sin plads i de rå caféomgivelser.

Elektronisk-Musik_lokale
Elektronisk Musik lokale – Læs mere

Også Elektronisk Musik har eget undervisningslokale oppe under taget ved Mejerisalen. Lokalet er udstyret med iMacs med Ableton Live og andet grej. Se Elektronisk Musik for mere info omkring udstyr.

Køkken_faciliteter
Køkkenet – Læs mere

I vores køkken er der 3 fastansatte, der laver morgenmad, varm frokost, aftensmad og to mellemmåltider til os. I weekenden er der mokost (den danske udgave af brunch) og én fra køkkenpersonalet laver varm aftensmad til os.

Vi valgte i starten af 2018 at begynde en omlægningsproces til økologiske råvarer og opnåede hurtigt et bronze-mærket, som betyder, at maden på Musik og Teaterhøjskolen består af 30-60 % økologiske råvarer.

Lige nu ligger vi faktisk på 65 %, og vores køkken arbejder henimod at få sølv-mærket i løbet af 2018, som tildeles ved 60-90 % økologiske råvarer.

Status på omlægningen til økologi er:

  • Morgenmaden er 95 % økologisk.
  • Frugt og grønsager er økologiske alt efter sæson (hvis ikke økologisk så danske, lokale råvarer).
  • Alt vores hjemmebag er økologisk lige fra de friskbagte morgenbrød til den dejlige kage om eftermiddagen.
  • Linser, pasta, korn, bønner, som er en vigtig del af kosten for vegetarer/veganere, er alt økologisk.
  • Æg, mejeriprodukter, juice, kaffe og te er økologisk.
  • Kødet på skolen er ikke økologisk, men vi holder en stor fokus på at få det fra danske og lokale opdrættere

Vores køkken er afvekslende og i løbet af ugen er der en vegetardag og en dag med fisk. Desuden laver køkkenet dagligt specialkost til vegetarer, veganere og allergikere.

Vores elever har indflydelse på kosten, og vi er meget fleksible i form af ønsker til måltiderne baseret på en sund afvekslende kost.

Eleverne finder vi dagligt i køkkenet enten når de vil have en sludder med køkkenpersonalet, klare opvasken, hjælpe med at få maden på buffetbordet, eller når de skal hjælpe med at rydde væk efter et måltid.

Spisesalen_faciliteter
Spisesalen – Læs mere

Spisesalen ligger centralt midt i højskolen. Vi bruger den både til måltiderne, men også som fælleslokale til foredrag, undervisning, hygge og spil i løbet af dagen og aftenen. I spisesalen står også højskolens Steinway flygel, så ofte hører man smukke toner sprede sig fra spisesalen til resten af huset.

Oslobaaden
Oslobåden – Læs mere

Oslobåden er et fællesareal beliggende centralt på højskolen. Her finder du skolens kaffeautomater, og stedet er derfor også flittigt brugt som møde- og samlingspunkt. Hvis du ikke kan finde nogen på højskolen, kan du formentlig altid finde nogen i Oslobåden, enten i færd med at jonglere, læse avis eller løse rubiks terning. Det er også i Oslobåden, du kan finde dagens aviser, brochurer, programmer for spillesteder og teatre m.m.

Lyst til oplevelser, venskaber og til at lære

LYST til oplevelser

LYST til venskaber

LYST til at lære

og ikke mindst lyst til at blive inspireret og inspirere andre!

Højskolen ligger midt i Toftlund by

Mange bliver overrasket over både beliggenheden og hvor godt et forretnings-,
kultur- og foreningsliv, der er i byen.

Toftlund og omegn

Indkøb

Højskolen er godt beliggende midt i Toftlund by, tæt på detailbutikker, supermarkeder og forskellige indkøbsmuligheder, men også tæt på naturen og en lille skov med gode vandrestier.

Selvom Toftlund er en lille by, er den rig på forretnings-, kultur- og foreningsliv. Udover et bredt udvalg at detailbutikker, har byen også pizzeriaer, bagere, blomsterbutikker, en slagter, et apotek, genbrugsbutikker, tankstation og en masse andre indkøbsmuligheder.

 

Kultur og Sport

Toftlund har blandt andet sin egen biograf med to sale i byens moderniserede kulturhus, der også huser bibliotek og borgerservice. Byen rummer også sportsanlæg med friluftsbad og fitnesscenter og har både golf-, tennis-, håndbold-, cykel-, og fodboldklub, samt bowling-, skyde- og motocrossbane.

Byen har også en kunstforening og Midtlandets Musik og Teaterforening (MMT), hvis program du kommer til at se, som elev på højskolen. Desuden er der diverse kor i byen, blandt andet Midtlandskoret, der øver på højskolen.

Lægehus og Rutebilstation

Byen har eget lægehus og tandlæge, samt et studenterkursus, en kostskole og to folkeskoler. Ved kulturhuset ligger byens rutebilstation, som er stoppested for mange forbindelser tværs over det sydjyske.

 

Toftlund Skov

Du er meget velkommen til at medbringe din egen cykel, da skoven og de omkringliggende naturområder har mange gode stier, som du kan udforske, når du trænger til frisk luft og vind i håret.

 

Se Naturstyrelsen.dk for gode vandrestier og naturguide.

 

Toftlund skov er en lille bynær skov på 61 ha. lige ved Toftlund by tæt på idrætsanlæg og golfbaner. Overvejende løvskov med gode vandrestier, hundeskov, naturlegeplads og ikke mindst nogle åbne bunkers fra Sikringsstilling Nord.

 

Byer i nærheden

Ribe, Haderslev, Aabenraa, Tønder, Kolding, Flensborg

Bestil Brochure

Book Rundvisning

Tilmelding

Kontakt

Bestil Brochure

Book Rundvisning

Tilmelding

Kontakt

Musik & Teaterhøjskolen
X