Scenekunst

Teater
Ny-Cirkus

Udlev dine skuespillerdrømme – tag på teaterhøjskole!

Er du vild med at tryllebinde publikum, at udtrykke dig på en scene, eller har du en skuespiller gemt i maven, er scenekunstlinjerne på vores teaterhøjskole lige noget for dig!

At arbejde med scenekunst på højskolen betyder samarbejde og sammenhold. Du bliver udfordret på både evner, mod og personlige barrierer, men i løbet af den spændende rejse vil du altid blive grebet af dine medskuespillere og medartister. 

Det kræver ingen tidligere teater- eller skuespilerfaring for at vælge teaterlinjen på højskolen. Det vigtigste er blot, at du har mod på at kaste dig ud i at lege med på de opgaver og øvelser, der bliver stillet. Et ophold på en højskole med teater vil uden tvivl give dig nogle fantastiske oplevelser med i rygsækken, og måske får det endda for alvor vakt din interesse for skuespil og teater.

Skuespillerhøjskole – Hverdagen på teaterlinjen

På teaterlinjen bliver du klædt godt på, til at bevæge dig rundt i de forskellige elementer, der ligger i skuespillerens værktøjskasse. Hverdagen med teater på højskolen involverer både stemmetræning lige såvel som en masse kropsarbejde og udvikling af mimiske udtryk, der alt sammen hjælper dig på vej til at blive en helstøbt skuespiller med mange forskellige ting i værktøjskassen. På teaterlinjen møder du ingen tavleundervisning, men derimod en masse hands-on læring med improvisations- og stikordsøvelser, der fra start sætter gang i din skuespillerudvikling. 

I starten er teaterundervisningen meget procesorienteret, hvor vi går ned i og udforsker forskellige enkelte teknikker. Vores træning og opbyggelse af værktøjer kulminerer i produktioner, vi et par gange i løbet af semestret viser for de andre elever på højskolen.

Nycirkus

Hvad er NyCirkus?

NyCirkus er en alternativ cirkusform, der blander exceptionel fysisk formåen og kunst. På NyCirkus-linjen bliver du som artist udviklet i dine tekniske evner samt i dit æstetiske udtryk. Det sker både i arbejdet med karakterer og udtryk, i den fysiske udfoldelse af kroppen gennem dans, parkour, poledance og styrketræning samt i skabelsen af sceniske figurer, der rækker ud over scenekanten. NyCirkus er for dig, der ønsker at skabe en kunstnerisk mangfoldighed, og vi arbejder med at skabe en dramaturgisk sammenhæng gennem forestillinger og performances.

Vores teaterhøjskole tilbyder fantastiske faciliteter til NyCirkus-linjen, hvor du får rig mulighed for at øve dig på både gulv-, luft- og partnerakrobatik, kinesisk pæl og jonglering. Netop disse discipliner vil du gennem semestret blive introduceret for, hvis ikke du allerede er bekendt med dem. Vi afslutter semestret med en fælles turné med hele skolen, hvor du får lov at vise dine evner i selvvalgte discipliner.

På NyCirkus kommer du til at arbejde med:

 • karakterer og udtryk 
 • kan lide at arbejde fysisk med kroppen eksempelvis gennem dans, parkour poledance, styrketræning
 • fordybe dig i finesser med jonglering, kendama og lign.
 • inspireres gennem samarbejde 
 • udfordringer og arbejde kreative
 • skabe sceniske figurer, som rækker ud over faste skabeloner

Gennem semesteret vil du blandt andet blive mødt med følgende cirkusdiscipliner:

 • Gulv-akrobatik
 • Luft-akrobatik (fx Trapez, Aerial Hoop, reb, silks, straps)
 • Partnerakrobatik
 • Jonglering
 • Kinesisk pæl

Vi lægger stor vægt på en god fysisk grundform og styrke- koordination- og smidighedstræning. Jo længere vi skrider frem i semesteret, des mere arbejder vi med selvvalgte discipliner, og afslutter med en fælles turné. Vi arbejder på tværs af og tæt sammen med de andre linjer på skolen, da det er vores erfaring, at vi gensidigt kan inspirere og begejstre hinanden.

Vi har et nært samarbejde med andre europæiske cirkusskoler.

Dans

Som danser vil du få rigtig meget ud af at være på NyCirkus eller Teater hvis du er interesseret i at udvikle dit sceniske talent, i akrobatik og i at udforske moderne måder at lave forestillinger på.

 

Andre fag

Portfag

Dette er et fag, som forener de linjefag, der er beslægtede. Det drejer sig om:

 • MusikProduktionsfagene
 • Musikfagene
 • Scenkunstfagene.

De tre Portfag har i løbet af semestret timer sammen, hvor fokus er på det, de har til fælles, og hvor de kan øse sammen og skabe synergier.

Kundskabsfag

Kundskabsfaget er et fag, hvor du bliver dygtig til en færdighed. Det er et valgfag, som du vælger to gange pr. semester og har på tværs af linjerne.

I øjeblikket tilbyder vi nedenstående fag, men disse kan variere alt afhængig af, hvad lærerne udbyder og tiden kalder på.

 • Improvisation
 • Brugsklaver
 • Jonglering
 • Stemmetræning
 • Studieteknik
 • Nørkleri
 • Malerkunst

Åndsfag

Åndsfag er et valgfag, som du vælger to gange i løbet af semesteret. Det er fag, hvor du ikke finder svar, og hvor du sammen med de andre på holdet reflekterer, debatterer, samtaler og forundres over stor og små spørgsmål i livet.

I øjeblikket er det nedenstående fag, der tilbydes, men disse varierer alt afhængig af sæson og interesse.

 • Filosofisk salon
 • Verden hvorhen
 • Samtalestuen
 • Læseklubben
 • Bæredygtighed
 • Protestsange – Kunst og Politik

Fællesfag

Vi har fællessamlinger, højskoleaftner og meget andet fælles fagligt indhold bland andet:

 • Vi synger sammen i vores fælles store kor en gang om ugen.
 • Sang, Spil og Bevægelse (SSB) er et fag for alle, som samler os, og gennem alvorlig leg gør os bedre til at være sammen, og udvikler vores kropslige rytmesans samtidigt.

Blandede billeder

Herunder et par billeder fra højskolen. Se meget mere på SoMe.

At leve og arbejde sammen

– Et Sammensurium

Det er Musik & Teaterhøjskolen!

Her forsøger vi at begribe verden gennem undren. Det gør vi ved at gribe om livet, fordi vi er grebet af at leve.

Samfund

Højskolen er et lille samfund. Her har vi fundet sammen for at skabe skole sammen. 

Samleve

På højskolen bor vi på værelsesgange, på værelser med plads til to, rundt om i alle det gamle mejeries krinkelkroge.

Samtale

Vi taler sammen – alle sammen. Vi er gjort af mennesker, der er interesserede i andre og ønsker at udvikles med andre.

Samarbejde

Højskole er skole og samvær i et. Vi arbejder sammen og støtter op om hinanden. Det kan være svært at skille undervisning og samvær ad – og det vil vi heller ikke hele tiden.

Samlesæt

På højskolen kan du sammensætte et skema med en buket af diverse fag, som støtter op om dine drømme, ligesom du vil blive udfordret på dem.

Samspil

Vi har både fag sammen og arbejder sammen på tværs af linjer. Når vi laver en forestilling kommer alles kompetencer i spil, og vi løfter det højere op. Elektroniske musikere laver klangflader til en teaterforestilling. Sangskrivere og musikere arbejder sammen om musik til en NyCirkus forestilling – osv osv.

Sammenhængskraft

På højskolen oplever vi et helt enestående fællesskab. Du får ganske enkelt en gruppe mennesker ind på livet, som du efter al sandsynlighed vil komme til at kende resten af dit liv. Nogle af disse vil måske også blive professionelle partnere i arbejdslivet. 

Samtidighed

Vi er sammen hele tiden. Vi er ikke adskilt af mobilers glasplader eller aftaler ude i byen. Vi kan gøre ting NU.

Samklang

Vi lever i samklang med hinanden – som mennesker og med naturen som helhed. Vi mener, vi alle skal være dygtige til at bære bæredygtigheden, og det gør vi ved at balancere forholdet mellem det ‘kulturlige’ og naturlige.

Vi er ikke blot forbundet til hinanden på skolen men tillige med lokalsamfundet, som er en by i det midtsønderjyske.  Vi nyder at have samstemthed med byen og det sønderjyske og mærke, at det netop er her højskolen hører til.

I lokalområdet får vi også langt det meste af vores råvarer, og køkkenet sørger for at maden er sund og mættende – uanset om du spiser kød eller er vegetar/veganer. 

Sammen

Vi er en blandet flok af ansatte på Musik & Teaterhøjskolen. Mennesker med mange forskellige historier, interesser, kundskaber og udtryk. Sammen med jer sætter vi dagligt vores aftryk på højskolen; med hvad vi kan og tror på.